29 februarie 2012

**Leuștean...


Leușteanul face parte din familia pătrunjelului și este originar din Persia.Foarte răspândit în zona mediteraneana(Italia,Grecia), unde se întâlnește și azi în starea sălbatică.Era cultivat încă din vremea romanilor. Leușteanul s-a adaptat foarte bine și în România, fiind folosit la asezonarea ciorbelor,mâncărurilor de cartofi sau în tratarea mai multor boli.
  De la planta de leuștean se folosesc toate părțile: frunze, tulpina și rădăcina. Cele mai aromate sunt tulpina și rădăcina,dar cele mai folosite sunt frunzele.
 În general să consumă proaspăt,dar pentru că este o plantă care nu rezistă iarna,se poate usca sau congela.Având o aroma foarte puternică se folosește de fiecare dată cam o mână de leuștean tocat mărunt.
 Leușteanul conține vitamine A, B și C, acizi organici, săruri minerale, uleiuri eterice. Are acțiune diuretică, expectorantă, sedativă și reglează tranzitul  tractului intestinal.Este un hipotensiv activ,determinând scăderea tensiunii arteriale. 
  Ca și mărarul,leușteanul este și carminativ. El conține substanțe active care au proprietatea de a inhiba procesele fermentative din intenstin și favorizează eliminarea gazelor formate. 
 În bucătăria europeană,leușteanul este printre puținele zarzavaturi și condimente considerate ca înlocuitor al sării.În România leușteanul este văzut exclusiv ca un ingredient al borșurilor și ciorbelor,însă poate fi consumat și în supe(ca în Italia) sau în mâncăruri de cartofi (ca în Germania). Pentru a nu pierde din proprietățile terapeutice,ar fi bine să fie consumat cât mai puțin preparat termic.

28 februarie 2012

**Pătrunjel...

  Pătrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate zarzavaturi. Consumat proaspăt, în salate sau alte preparate culinare este un tonic general, un antioxidant și un purificator al organismului. 
  Prin compoziția sa,pătrunjelul întărește imunitatea,are proprietăți antialergice și antitumorale.Este bogat în vitamina C, provitamina A, fier și mangan.
  Pătrunjelul este de 4 ori mai bogat în vitamina C decât o portocala,iar conținutul de fier este mult mai mare decât cel din spanac.Aceasta planta mai conține apiol, estrogen,vitamine B și E, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofila.
 Ajută în toate stările de imunitate slăbită,stări infecțioase, alergii,oboseală,astenie,surmenaj fizic și psihic, anemia, boli ale sângelui, afecțiuni hepatice și renale,afecțiuni ale vezicii biliare și ale vezicii urinare, reumatism, guta, dureri articulare, dureri menstruale, ciclul menstrual neregulat și celulita.....
  Curele de pătrunjel sunt contraindicate femeilor însărcinate și celor care alăptează. Apiolul,o substanța conținuta de pătrunjel,stimulează contracțiile uterine și diminuează secreția de lapte,pe care o poate chiar opri dacă se aplică frunze strivite direct pe sâni.

   

**Mărar...

Mărarul dă o savoare deosebita mâncărurilor dumneavoastră și probabil mulți dintre voi nici nu pot imagina gustul anumitor preparate fără mărar.Totuși beneficiile lui nu sunt doar culinare:mărarul combate insomnia,stimulează digestia și înlătură tulburările menstruale.
    
Este la îndemâna tuturor să consume mărar proaspăt sau uscat adăugându-l în salate și mâncăruri gătite.Planta este o sursă importantă de antioxidanți, carbohidrați, minerale, proteine, fitoestrogeni și de aminoacizi, fiind de real ajutor în profilaxia unor boli...


   Unul dintre efectele adverse ale consumului de mărar este fotosensibilitate.
Astfel,consumat în exces înainte de expunere la soare, poate favoriza apariția arsurilor și erupțiilor în cazul persoanelor cu alergia la soare.









25 februarie 2012

------E-urile--------------tabel--------

De câte ori vi s-a întâmplat să mâncați o bomboană sau să beți un suc și să pățiți așa?
   Eu am pățit-o,de fapt nu eu ,copii mei...Nu mai știu exact ce au mâncat, dar  rezultatul a fost  acesta.Iar acest fapt ma pus pe gânduri și căutări.Am găsit câteva tabele cu E-urile interzise,dar și cu cele acceptabile.M-am gândit să le postez aici pentru a vă ajuta în alegerea alimentelor pe care doriți să le cumpărați.
Aici postez încă un tabel, mai complect, care conține și E-urile acceptate:
Sper să vă fie de folos în a lua decizia corectă privind alimentația dumneavoastră și a copiilor voștri.

Clătite--„blinchiki”


Bun venit tuturor pe blogul meu!!! Sunt foarte emoționată pentru că e prima mea postare și am atâtea idei încât nu știu de unde să încep....Zilele trecute am căutat o rețetă de clătite rusești și am fost foarte dezamăgită de cea ce am găsit.Așa că am hotărât să încep postările tocmai cu aceasta rețeta..Este cea mai simplă și cea mai ieftină rețetă,pe care și-o dorește orice gospodină.

   
                               Ingrediente necesare :                                                                               
                                      2 ouă                  
                                      2 pahare  făină
                                      2 pahare apă
                                      3 linguri de zahăr
                                    0,5 pahar de ulei
                                     un plic de praf de copt
                                     esențe după gust

Într-un vas spargem ouăle și adăugăm zaharul
                                                                                                                                                     Amestecăm ingredientele până la consistența smântânii
                                                                                                                                                                               Adăugăm făina și praful de copt
                                                 Din nou amestecăm cu o lingură toată compoziția,turnând încet un pahar de apă.
 Cu ajutorul telului mixăm cu grijă compoziția continuând adăugarea apei și esențelor.    Acum  punem  treptat uleiul, folosindu-l la început, aspectul clătitei n-ar mai fi pufos.
 Lăsăm compoziția să se odihnească 15 minute. Între timp punem tigaia la încălzit.
  Tigaia trebuie să fie foarte bine încinsă. Turnăm în ea și o lingura de ulei,pentru ca prima clătită să nu se lipească.Restul clătitelor nu se vor lipi din cauza uleiului din compoziție.
  Focul sub tigaie trebuie să fie potrivit.Clătitele se prăjesc foarte repede. Aveți grija să nu le ardeți!!!!:))))


      Dacă aveți tigaia cu diametrul 23 cm,cum am eu, din compoziția noastră vor ieși 14 clătite mari,frumoase și pufoase             
                           Acum le puteți servi cu dulceața preferată, gem, miere sau chiar și smântână                                                                                                                       
                                                  
   Timp  de preparare cca: 50 min.
                                        Poftă bună!!! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *