28 februarie 2012

**Pătrunjel...

  Pătrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate zarzavaturi. Consumat proaspăt, în salate sau alte preparate culinare este un tonic general, un antioxidant și un purificator al organismului. 
  Prin compoziția sa,pătrunjelul întărește imunitatea,are proprietăți antialergice și antitumorale.Este bogat în vitamina C, provitamina A, fier și mangan.
  Pătrunjelul este de 4 ori mai bogat în vitamina C decât o portocala,iar conținutul de fier este mult mai mare decât cel din spanac.Aceasta planta mai conține apiol, estrogen,vitamine B și E, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofila.
 Ajută în toate stările de imunitate slăbită,stări infecțioase, alergii,oboseală,astenie,surmenaj fizic și psihic, anemia, boli ale sângelui, afecțiuni hepatice și renale,afecțiuni ale vezicii biliare și ale vezicii urinare, reumatism, guta, dureri articulare, dureri menstruale, ciclul menstrual neregulat și celulita.....
  Curele de pătrunjel sunt contraindicate femeilor însărcinate și celor care alăptează. Apiolul,o substanța conținuta de pătrunjel,stimulează contracțiile uterine și diminuează secreția de lapte,pe care o poate chiar opri dacă se aplică frunze strivite direct pe sâni.

   

**Mărar...

Mărarul dă o savoare deosebita mâncărurilor dumneavoastră și probabil mulți dintre voi nici nu pot imagina gustul anumitor preparate fără mărar.Totuși beneficiile lui nu sunt doar culinare:mărarul combate insomnia,stimulează digestia și înlătură tulburările menstruale.
    
Este la îndemâna tuturor să consume mărar proaspăt sau uscat adăugându-l în salate și mâncăruri gătite.Planta este o sursă importantă de antioxidanți, carbohidrați, minerale, proteine, fitoestrogeni și de aminoacizi, fiind de real ajutor în profilaxia unor boli...


   Unul dintre efectele adverse ale consumului de mărar este fotosensibilitate.
Astfel,consumat în exces înainte de expunere la soare, poate favoriza apariția arsurilor și erupțiilor în cazul persoanelor cu alergia la soare.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *